Valtamedian diktaattoreista

Valtamedia tänä päivänä väittää tietävänsä kaiken ja sillä on oikeat näkökulmat miten asioita pitäisi tarkastella, ketkä ovat syyllisiä ja ketkä syyttömiä. Sillä on rahoitus ja brändit, sen ei tarvitse välittää kilpailijoista. Valtamedian diktaattorit kävelevät kuin laput silmillä, ainakin toistaiseksi. Mutta pian tulee mediavallankumous ja rahat loppuvat. Silloin vaihtoehtomediat saavat vallan.

Valtamedia leimaa vaihtoehtomediat valemedioiksi, koska ne katsovat maailmaa eri tavalla ja kyseenalaistavat valtamedian toiminnan. Toki virheellistä tietoakin voi olla joskus liikenteessä, mutta periaatteessa vain valtamedialla on ne silmälasit, joilla maailmaa katsotaan heidän mukaansa oikein. Vaihtoehtoisia näkemyksiä esittävät leimataan ääriajattelijoiksi. Usein pelotellaan nimenomaan ”äärioikeistolla”. Näin tekee mm. Yle perustelematta kuitenkaan miksi Saksan AfD-puoluetta pitäisi kutsua äärioikeistoksi [1]. Äärioikeistolle ominaista on yleensä totalitarismi, jossa valtion valta ulotetaan kaikkiin yhteiskunnan osa-alueisiin. Esimerkiksi BBC ei pidä AfD:tä tällaisena uusnatsipuolueena, joka täyttäisi äärioikeiston määritelmän [2]. Näin Yle haluaa leimata valtavirran kanssa eri tavalla ajattelevat ääriajattelijoiksi ja haluaa pelotella ihmisiä lukemasta vaihtoehtomedian uutisia. Mutta yhä useammin ihmisetkin huomaavat, että vaihtoehtomedia tarjoaa uusia näkökulmia, joita valtamedia ei ole halunnut asenteellisuutensa vuoksi tarjota.

Yksi räikeimmistä valtamedian toiminnasta on ollut missio Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia vastaan. Hänestä etsitään aina vaikka väkisin huonoja uutisia ja näkökulmia. Valtamedian mukaan hän ei onnistu missään ja hän toimii aina väärällä tavalla. Jos mitään huonoa sanottavaa ei keksitä, sitten hänen ulkonäkönsä tai syömisensä ovat vain vääränlaisia. [3, 4]

Valtamedian toimintaa nykyään kuvaa myös hyvin uutisten sensurointi. Kun on kyse maahanmuutosta tai terrorismista sensuuri iskee. Valtamedia suodattaa uutisia, ettei ulkomaalaisia syyllistettäisi tai ainakaan leimattaisi terroristeiksi [5]. Terroristeista ei puhuta, vaan puhutaan hyökkääjistä [6] tai yksinäisistä susista, joilla on mielenterveysongelmia. Tosiasioita ei haluta tunnustaa vaan luodaan todellisuudesta ruusuinen, jotta ihmiset tottuisivat tähän uuteen monikulttuurisuuden aikaan, jolloin väkivalta yhteiskunnassa on yhä yleisempää. Uskontoa tai kulttuurin vaikutusta ei haluta mainita, koska valtamedia uskoo kulttuurirelativismiin. Sen mukaan kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia eikä mikään kulttuuri voi vaatia toisia toimimaan tietyllä tavalla. Siis toisin sanoen valtamedia haluaa tietoisesti sivuuttaa moraaliset kysymykset, joita liittyy kulttuureihin. Kuitenkin jos kaikki kulttuurit olisivat samanarvoisia, ei myöskään olisi oikeata eikä väärää, koska kulttuureiden tapoihin ja uskomuksiin liittyy moraalisia kysymyksiä, joihin eri kulttuurit vastaavat eri tavalla. Tähän johtaa kulttuurirelativismi, mutta tätä valtamedia ei halua sanoa lukijoille.

Mielestäni tällaista valtamedian harhaanjohtavaa ohjailua ei pidä sietää, vaan on julistettava sitä mikä on totta ja oikein. Kulttuurit eivät ole samanarvoisia. Monet kulttuurit loukkaavat ihmisoikeuksia ja ovat väkivaltaisia. Näistä on kirjoitettava ja puhuttava mm. sosiaalisessa mediassa eri kanavissa, jotta ihmiset saavat oikeanlaista tietoa. Vaihtoehtoisia medioita tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, jotta päästäisiin totuudenmukaisempaan uutisointiin. Vaihtoehtomediat voivat ottaa tulevaisuudessa yhä suuremman jalansijan uutisoinnista. Voidaan nähdä jopa mediavallankumous, jossa valtamediat kutistuvat lukijamääriltään ja vaihtoehtomediat keräävät suurimmat lukijamäärät.

Valtamedialle voi käydä vähän samalla tavalla kuin ev.-lut.-kirkolle on käymässä: toiminta on olemassa mutta ihmiset eivät osallistu siihen. Ja väki katoaa kirkon kirjoista muualle tasaisen varmasti. Valtamedioista samalla tavalla on jo pidemmän aikaa käynyt mm. Helsingin Sanomille, jonka lukijat vähenevät vuosi vuodelta tasaisen varmasti muutaman prosentin vuosivauhtia [7]. Perinteiset instituutiot voivat kadota pelikentältä jos ne eivät pysty uudistumaan ja kyseenalaistamaan historiansa painolastia ja perinteisiä tapojaan toimia.

Valtamedia tarvitsisi jonkinlaisen puhdistuksen, jotta se voisi ajatella asioita avarammin. Eiväthän ihmiset tyhmiä ole, yhä useammat ovat huomanneet tämän. Ihmiset haluavat vaihtoehtoja, koska valtamedia ei näytä muuttumisen merkkejä. Muutos on kuitenkin ollut tulossa jo jonkin aikaa ja tulee koko ajan vähän kerrallaan. Pian voidaan sanoa, että mediavallankumous on tapahtunut ja valtamedian diktaattorit on syösty vallasta.

 

Lähteet

[1] Ylen uutiset 25.9.2017: Mistä äärioikeistolainen AfD sai kannattajansa?

https://yle.fi/uutiset/3-9849269

[2] BBC News 25.9.2017: German election: Just how right-wing is AfD?http://www.bbc.com/news/world-europe-37274201

[3] Oikea media 26.5.2017: Valtamedian Trump-uutisten uskottavuus on lähellä nollaa https://beta.oikeamedia.com/o1-19813

[4] Helsingin Sanomat 10.11.2016: Valtamedia haukkui yhtenä rintamana Trumpia ja katsoo nyt peiliin: Sieltä näkyy vääristynyt kuva, joka suututti monet ja ajaa journalistit perimmäisten kysymysten äärelle

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002929551.html

[5] Yle 30.8.2017: Turun puukotusten pääepäillyn manifesti on edelleen arvoitus poliisille https://yle.fi/uutiset/3-9805602

[6] Yle 26.9.2017: Palestiinalaishyökkääjä ampui kolme israelilaista Länsirannalla https://yle.fi/uutiset/3-9851066

[7] MediaAuditFinlandin levikkitutkimukset 2010-2016

http://mediaauditfinland.fi/levikit/tilastot/

 

ollistenlund
Helsinki

Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta ja yritän mahdollisuuksien mukaan parantaa maailmaa ja lähiympäristöä eli Suomea. Pyrin ottamaan esille myös sellaisia asioita, joista muut eivät edes uskalla kirjoittaa. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri ja lisäksi opiskelen sivutoimisesti valtiotieteitä Helsingin yliopistossa. Työelämässä työskentelen tutkijana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu